Корисні речовини для організму, оберігають нас від інфекцій

Коли ми вживаємо фрукти, овочі, зелень, ми думаємо про вітаміни в них містяться, харчової цінності, адже вони природні лікарі захищають нас від різних інфекцій.

Сьогодні мені хочеться зупинитися на темі «Корисні речовини для організму, оберігають нас від інфекцій». Адже в природі величезна кількість речовин, що допомагають нам впоратися з хворобами не вдаючись до антибіотиків, просто потрібно вибирати правильні продукти харчування.

Корисні речовини для людини містяться в цибулі, часнику, але слід бути з ними обережніше, так як вони дратують слизову оболонку шлунку і кишечника.

Які ж речовини, що містяться в овочах, фруктах, зелені володіють цілющими властивостями?

Корисні речовини для людини - органічні кислоти

Всі органічні кислоти володіють протимікробною активністю і мають властивості антибіотиків. Особливо цінна бензойна кислота, яка Корисні речовини для організму, оберігають нас від інфекційє в журавлині і брусниці. Тому ці ягоди можуть зберігатися довго навіть без консервації.

У малині багато ацетилсаліцилової кислоти, яка має жарознижувальну, протизапальну дію. Також ця кислота є в смородині, вишні, суниці, виноград, але в менших кількостях. Тому ми готуємо морси з цих ягід при застуді та ГРВІ.

Практично у всіх фруктах і ягодах є лимонна і яблучна кислота. Найбільше яблучної кислоти в барбарисе. Багато лимонної кислоти в журавлині і цитрусових.

У зливі і журавлині є хінна кислота.

Властивостями антибіотиків мають сорбінова і парасорбіновую кислота, якої багато в ягодах горобини.

Галова кислота має противірусну дію, застосовуються в харчовій промисловості як антиокислювач міститься в листках чаю.

Овочі містять яблучну кислоту, а щавель, ревінь, шпинат - щавлеву кислоту.

Корисні дубильні речовини

Дубильні речовини надають терпкий терпкий смак.

Вони містяться в:

  • терні;
  • хурмі;
  • груші;
  • чорній смородині;
  • чаї;
  • кави.

Дубильні речовини властивості.

  1. Чинять протизапальну дію на кишечник.
  2. Знижують секреторну активність шлунково-кишкового тракту.
  3. Володіють Р-вітамінними властивостями.
  4. Осаджують білки клітин тканин, тому мають подразнюючу, антибіотичну, в'яжучу дію на слизові оболонки.
  5. Мають бактерицидну дію на дизентерійні, тифозні, палички, стафілококи.

Зелений чай самостійно і в поєднанні з антибіотиками застосовується як протидизентерійний засіб. Таніни чаю виводять з організму радіоактивний стронцій, не дають розвинутися променевої хвороби, зменшують інтоксикацію від солей важких металів.

Але при надмірному вживанні знижується перистальтика кишечника, з'являються запори. Найбільше танінів в зеленому, чорному чаї, менше у терні, айві, чорній смородині, хурмі.

Корисні речовини для організму - глікозиди, алкалоїди, ефірні масла

Груші містять глікозид арбутин. В організмі людини арбутин перетворюється в гідрохінон. Він накопичується у сечо вивідних шляхах , проявляючи сечогінний ефект. Тому груші корисні при захворюваннях нирок і сечо вивідних шляхів.

Ягоди барбарису, гранат містять алкалоїди берберин і кельтерин, які борються з найпростішими, наприклад з лямбліями, амебами. Обидва рослини рекомендується для лікування запалень органів шлунково-кишкового тракту.

У калині є алкалоїд вібурнін. Завдяки йому ягоди володіють антибіотичною активністю, прискорюють згортання крові.

Ефірні олії - дуже корисні речовини для організму, містяться в багатьох фруктах, овочах, спеціях, надаючи їм аромат.

Речовини містяться в малині, чорній смородині, лимоні борються з вірусами, що викликають хвороби верхніх дихальних шляхів.

Овочі хрін, редька, часник, цибуля, гірчиця, ріпа, капуста, крес-салат багаті сіро - і азотовмісними речовинами з протимікробної захистом.

Гірчиця, хрін підійдуть для консервації продуктів для збереження в них поживних властивостей.

Ефірна олія петрушки допомагає при інфекціях сечо вивідних шляхів.

Ефірні олії фруктів, особливо цитрусових проходячи через дихальні шляхи очищає бронхи допомагають від відхаркуванню.

Запам'ятайте ці продукти, адже у них величезна кількість корисних речовин для людини.

Фітонциди і хлорофіл - корисні речовини з властивостями антибіотиків

Фітонциди – корисні речовини, які виробляють рослини для захисту від мікроорганізмів, гризунів, комах. Вони являють собою сукупність: ефірних масел, глікозидів, органічних кислот.

Вони володіють потужним дією:

  • противірусну;
  • протимікробну;
  • антигрибкові;
  • консервуючою.

Також володіють здатністю відновлювати клітини, очищення рани від гною і загоювати.Корисні речовини для організму, оберігають нас від інфекцій

Сильні бактерицидні властивості має:

  • корінь хрону;
  • редис;
  • ріпа;
  • редька;
  • цибуля часник;
  • листові овочі, петрушка, крес-салат;
  • плоди червоного перцю;
  • насіння гірчиці.

Цитрусові - апельсини, мандарини, лимони, ягоди - чорниця, журавлина, чорна смородина, суниця також містять фітонциди, тому володіють антибактеріальною і противірусною дією.

Фітонциди бувають:

  • летючі;
  • не леткі.

Летючі потрапляють через легені та ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Вони діють як антибіотики при ангіні, грипі, туберкульозі., пригнічують процеси гниття в кишечнику.

Нелеткі - це соки рослин, що використовуються місцево при лікуванні м'язових, головних, суглобових болів.

Фітонциди послаблюють вплив радіації на організм. Вживайте овочі та фрукти в яких є фітонциди, так як очищається ротова порожнина і шлунково-кишковий тракт від різних інфекцій.

Хлорофіл -зелений пігмент міститься в листових з салатних овочів, зелених фруктах, салаті, шпинаті, цибулю пореї, петрушці салаті, кропі, агрусі, яблуках, грушах.

Хлорофіл близький за складом до гемоглобіну, тому використовується при порушеннях процесу кровотворення.

Зелений пігмент не дає розмножуватися хвороботворним мікроорганізмам.

Городня зелень і фрукти особливо корисні для лікування променевої хвороби і для загального здоров'я людини.

Ось скільки навколо нас корисних речовин, що володіють властивостями антибіотиків, обов'язково включайте їх у своє меню і хвороби обійдуть Вас стороною.

З повагою, Ольга.

Схожі статті: