Вітамін групи B1

14.04.2014

Вітамін B1(тіамін) – водорозчинний вітамін, який відноситься до гетероциклическому ряду, не накопичується в організмі,не токсичний, тому повинен надходити щодня в потрібній кількості. У медицині вітамін B1 можна зустріти під кількома термінами: антиневрический вітамін, тіамін або антиневрин. Вітамін В1 відіграє важливу роль в життєдіяльності організму, підтримує роботу нервової, ендокринної, травної системи, бере участь у білковому і вуглеводному обміні.

Тіамін відноситься до термостабільним вітамінів. У кислому середовищі витримує до 140 градусів, але в нейтральному або лужному середовищі стійкість знижується від 30 до 80%, це залежить від час готування продукту або його обробки. Також засвоєння вітаміну B1 знижується при вживанні алкоголю, куріння або прийому деяких лікарських препаратів.

Роль і значення вітаміну B1

Вітамін В1 необхідний для нормальнойфункциональности цілого організму, він стимулює роботу мозку, серцево – судинної системи, травної системи, підвищує опірність організму до інфекцій, поліпшує травлення, нормалізує роботу серця і серцевих м'язів. Надає регулюючу дію на центральну і периферичну систему, активно бере участь у жировому, білковому і водному обміні.Вітамін В1крайне необхідний в період росту, він нормалізує апетит, покращує пам'ять, також бере участь у кровотворенні, уповільнює процес старіння. Дефіцит вітаміну B1 призводить до ряду порушень і розвитку безлічі захворювань.

Добова потреба у вітаміні В1

Добова потреба у вітаміні залежить від віку, маси тіла та інших особливостей організму і становить:

  1. чоловіки - 1,6-2,5 мг;
  2. жінки - 1,3-2,2 мг;
  3. діти - 0,5-1,7 мг.

У деяких випадках кількість тіаміну повинно бути перевищено: період хвороби і одужання, надмірні фізичні навантаження, дитячий і літній вік. Поступає вітамін B1 в організм людини разом з їжею і синтезується мікрофлорою кишечника.

Джерела вітаміну B1

Вітамін B1 в організм людини надходить разом з продуктами харчування рослинного або тваринного походження.

Рослинні джерела тіаміну:

  1. хлібобулочні продукти;
  2. овочі: спаржа, броколі, брюссельська капуста;
  3. бобові: горох, квасоля;
  4. горіхи;
  5. фрукти і ягоди: апельсин, слива, суниця, смородина, обліпиха;
  6. пивні дріжджі;
  7. трави: петрушка, м'ята перцева, шавлія, щавель, насіння фенхеля, ромашка, кропива та інші.

Тварини джерела тіаміну:

  1. свинина, яловичина;
  2. печінка, нирки, мозок тварин;
  3. птиця;
  4. яєчний жовток;
  5. риба.

Достатню кількість вітаміну B1 міститься і в інших продуктах харчування, які щодня надходять в організм людини.

Вітамін групи В1: показання до застосування

Потреба у вітаміні B1 плекалися при наступних порушеннях або захворюваннях:

  1. фізичні навантаження;
  2. вагітність, лактація;
  3. літній вік;
  4. гострі й хронічні захворювання;
  5. нервово – психічні порушення;
  6. шлунково-кишкові розлади: зниження або відсутність апетиту, диспепсичні розлади, зниження ваги;
  7. порушення в роботі серця: задишка, тахікардія,серцева недостатність, гіпотонія.

Погане засвоєння тіаміну в організмі відбувається при надмірному вуглеводному харчуванні, надмірному вживанні алкоголю, кави або міцного чаю, також недостатня кількість білкової їжі, підвищені нервово – психічні порушення призводять до низького вмісту вітаміну B1.

Дефіцит вітаміну B1

Основні ознаки дефіциту вітаміну B1:

  1. підвищена втома, нервозність і дратівливість;
  2. безсоння, порушення уваги і пам'яті;
  3. зниження працездатності;
  4. гіпотензія, оніміння кінцівок, порушення серцевого ритму;
  5. анорексія, нудота і блювання;
  6. порушення стільця;
  7. хвороби «бері-бері».

Випадки гіповітамінозу В1 зустрічаються досить рідко, але при появі перших симптомів, слід збільшити кількість його надходження в організм з допомогою продуктів харчування. У лікувальних цілях тіамін вводять в/м, в/в або перорально в комплексі з іншими вітамінами групи B, курс лікування та дозу препарату призначає лікар індивідуально кожному хворому.

Схожі статті: